לפרטים

תודה שנרשמת לקבלת דיוור מ-bodyways.
אירועי השבוע, שיעורים ומפגשים חדשים, טיפים, כתבות ומאמרים, הטבות ומבצעים אליך בימי רביעי ישירות לתיבה.

לשינוי הגדרות דיוור עדכנו פרטים כאן »

האינטגרציה המבנית מול שיטת אלכסנדר

הכוונה ליציבה נכונה - ארגון המבנה סביב ציר האמצע - אבי בחט Avi Bahat טיפול במגע ותנועה - דרך גוף
הכוונה ליציבה נכונה - ארגון המבנה סביב ציר האמצע - אבי בחט Avi Bahat טיפול במגע ותנועה - דרך גוף
מאת: אבי בחט


שיטות רבות מלמדות תנועה ויציבה נכונה אך כל אחת צריכה גם להביא את התלמיד למסוגלות הביצוע. ההבדל העקרי בין השיטות הוא רמת האיפשור שכל אחת מהן נותנת.

הבדל מעניין בין האינטגרציה המבנית של רולף לשיטת אלכסנדר.
מדוע האינטגרציה המבנית של רולף כל כך יעילה לפתרון כאבי גב?
או: מה בין אלכסנדר לאינטגרציה מבנית של רולף (רולפינג) לגבי כאבי גב.

אין שיטה אחת שטובה לכולם כמו שאין שני אנשים שהם אותו הדבר. יחד עם זאת יש טעם להבין כיצד שיטות שונות ניגשות לטיפול בבעיית כאבי גב, מה טוב בכל אחת מהן, מה עדיף בהתחלה ומה עדיף בהמשך, ומה הנטייה הטבעית שלי אל מול כול אחת מהגישות.

אני סבלתי מכאבי גב עוד מילדותי. קצת התביישתי בעובדה שלמרות שהייתי החזק מבין ילדי השכבה, בכול זאת עבודה מאומצת (הכי זכורה לי התקופה של מילוי שקי החול שלפני מלחמת ששת הימים בהיותי ממש ילד כבן 10) גרמה לי לכאבי גב חזקים עד שקשה היה לי מאוד להמשיך.

בשנות בית הספר התיכון למרות שהייתי אתלט מצטיין לא אחת ביליתי בבית עקב גב תפוס! והבעיה הזו של כאבי גב המשיכה ללוות אותי שנים רבות.
ביודפת שבגליל בהיותי עובד אדמה ? עובד על טרקטורים בשדה, גם שם כמובן הציקו לי כאבי הגב אבל שם שמעתי על שיטת אלכסנדר והתחלתי ללמוד אותה ממש לעומק. השיטה עזרה לי באופן חלקי עם בעיית כאב גב תחתון ולא כל כך עזרה לי בבעיה אחרת שהייתה לי בכתף.

אז כיצד טכניקת אלכסנדר עזרה?
זו שיטה מאוד עדינה, מה שעובד שם זו מחשבה נכונה.
איזו מחשבה? - מחשבה שמונעת יצירת לחץ על החוליות ועוזרת לשמר את המרווח הנכון בין כל חוליה לחוליה. מן הסתם זה אומר שלפחות בתחילת הדרך החלק המחשבתי שלי צריך להיות פעיל כדי להגיע לתוצאה ורק אחרי תרגול מתמשך ההשפעה יכולה להתקיים כבר באופן אוטומטי מבלי לחשוב על זה מחשבה פעילה.

אגב המחשבה היא מאוד פשוטה ולפעמים אני קורא לה מנטרה כיוון שפשוט הייתי צריך לחזור עליה שוב ושוב: "הנח לצוואר להיות חופשי כדי לאפשר לראש ללכת לפנים ולמעלה כדי לאפשר לגב להתארך ולהתרחב" , אחרי שכבר הייתי מתורגל בזה המנטרה קיבלה קיצור במילות הקישור: "צוואר חופשי, ראש לפנים ולמעלה גב ארוך ורחב" - זו מנטרה מצוינת שכאמור אם ממשיכים וחושבים אותה לאורך זמן ואח"כ תוך כדי פעולה, אז היא אכן משמרת את היחסים האלה בין חלקי הגוף ומשמרת את המרווח הנכון בין החוליות, מה שהיא עושה עוד יותר טוב, זה שהיא מונעת את ההרגל ההפוך ? לקצר את עמוד השדרה.

האופן בו היא מונעת את הקיצור מתחיל עוד טרם נעשה פעולה ? דבר ראשון עלינו לעצור! להגיד את המנטרה (או כמו שהמקצוענים אומרים לתת את הכיוונים), ורק אז נעשה את הפעולה מבלי להתקצר אלא תוך שמירה על אורך ? כלומר על המרווחים הנכונים בין החוליות. נסו, ואולי אף תצליחו, אלא מה שעלול להתל בכם הוא ההרגל, מבלי שתשימו לב, הוא כבר יכנס ויפעיל אתכם בצורה הלא נכונה ? תוך כדי התקצרות ובדיוק לשם כך צריך את המורה, עד שנרכוש הרגלים חדשים ונוכל לפעול לבד נכון יותר.

במה שונה האינטגרציה המבנית של רולף משיטת אלכסנדר?
בצורת האפשור. שתי הגישות הן בתחום החינוך לתנועה ויציבה נכונה אך בעוד שטכניקת אלכסנדר יוצרת אפשור ע"י "המנטרה" וחזרה מרובה על תנועות בצורה נכונה, עד ליצירת הרגלים נכונים יותר, הרי שהאינטגרציה המבנית של רולף יוצרת אפשור מהיר יותר ע"י פתיחת הידבקויות הפאסיה.

הווה אומר, באינטגרציה המבנית, על מנת לעזור לנו לעשות את התנועה הנכונה, המטפל יוצר קודם כול מרחב חדש לתנועה בתוך הגוף שלנו.
אמר פעם מורה חכם לתנועה שאנחנו ביומיום מתרגלים את יציבת המחר שלנו, זאת בגלל שאם במהלך היומיום שלי אני יושב כפוף שעות רבות הרי זה איננו חוסר תרגול אלא זה תרגול ברור של יציבה כפופה שלא רק שיוצרת הרגל לישיבה כפופה אלא אף יוצרת הידבקויות וקיצורים במעטפות השרירים (בפאסיה), הידבקויות אלה מקצרות לי את הדרך אל היציבה שתרגלתי ומביאות אותי אליה מהר יותר ובאופן אוטומטי!

מה שהאינטגרציה המבנית עושה זה שהיא פותחת את ההידבקויות ויוצרת כך מצב חדש בגוף! פתאום שריר שהיה קצר, חזר לאורך הנכון שלו ולכן הוא מאפשר באופן אוטומטי תנועה נכונה יותר במפרק שקשור אליו! עכשיו מתווסף החינוך, כלומר הסבר מהי התנועה המדויקת והיעילה ביותר בכל מפרק, והמטופל גם מבצע אותה לא מעט פעמים במהלך הטיפול תוך יצירת העדפה אוטומטית של הגוף לתנועה במישור הנכון הזה.(כדי לקרוא בהרחבה כיצד המטפל יוצר זאת קרא באינטגרציה מבנית של ד"ר רולף - רולפינג ) בעקרון יצירת העדפה כזו נעשית ע"י הפעלת לחץ של המטפל על כול אזור שמתקשח סביב המפרק שיוצר התנגדות לתנועה הנכונה., הלחץ מרכך וממיס את ההידבקויות והתנועה הופכת להיות קלה ואוטומטית במישור הנכון!

אם לא מסבירים, יש תנועות שאנשים ללא חינוך תנועתי חושבים שהן הנכונות כי כך לימדו אותם בכל מסגרת שהכירו עד הלום כמו למשל שכפות הרגליים אמורות לפנות ב 45 מעלות לצדדים, ואני שואל אתכם האם זה הגיוני? האומנם כפות הרגליים אמורות לפנות החוצה? לא אסביר כאן בפרוטרוט מדוע לא, (שוב מוזמנים לקרוא על כך בהרחבה במאמר על הקשר בין כאבי ברכיים לכאבי גב) אך אשאל אתכם: אם הגלגלים של הרכב שלכם היו פונים כך החוצה לאן הרכב שלכם היה נוסע?
ובכן בשתי השיטות ישנה הכוונה, הדרכה, לתנועה נכונה, אבל צורת האפשור מאוד שונה.

אפשר לומר שהאינטגרציה המבנית של רולף היא גסה יותר ? מתערבת בצורה עוצמתית יותר, אך גם התוצאות שלה בשל כך מהירות יותר ועוצמתיות יותר שכן השינוי הוא גם במבנה הגוף עצמו וגם בנטייה הטבעית או האוטומטית שלו לתנועה ולא רק ברובד המחשבתי או ברמה של המודעות.

מעבר לכך, היות שד"ר רולף הייתה מדענית ולא רק ביוכימאית אלא גם פיזיקאית, הרי שהדיוק שמאפיין את הבנת התנועה שלה לטעמי גדול יותר מבכל שיטה אחרת. כך למשל בשיטת אלכסנדר נוטים ללמד קימה מישיבה כשהרגליים בפיסוק ופונות ב 45 מעלות החוצה! כן זו לא שגיאה מבחינה פיזיקאלית, שכן מה שחשוב הוא שהברכיים ינועו על אותו מישור של כפות הרגליים ובכך הם לא טועים, אלא שיצירת העדפה לקימה כזו ייתכן שמטעה לגבי העמידה וההליכה שכן שם עדיף שכפות הרגליים יהיו מקבילות.

נקודת הבדל נוספת היא בדגש על הקשת הצווארית לעומת דגש על הקשת המותנית: אלכסנדר זיהה את התנועה השכיחה של שליחת הראש אחורה ולמטה ? תנועה שמקצרת את הצוואר ודוחסת את כל עמוד השדרה כנקודת המפתח. לכן, בשיטתו, קודם כל לא עושים זאת, ורק אז עושים את ההיפך - הווה אומר צוואר חופשי, ראש לפנים ולמעלה.

זו שיטה מעולה שמקיימת את הבטחתה ויחד עם זאת בדיוק בגלל ההתמקדות הזו בצוואר יש נטייה להפריז בערך של המחשבה למעלה ? דבר שגורם לקשיחות מוגזמת ומגוחכת אצל רבים מהתלמידים המתחילים של השיטה.
לעומת זאת אצל ד"ר רולף, הדגש הוא דווקא על הקשת המותנית אשר ליצור בה את האורך זה דורש דווקא פעולה של כפות הרגליים! יש בכך יתרון גדול שכן זה מוביל לראות את צמיחת הצוואר והראש למעלה כתוצאה של דחיפת האדמה ולא כתוצאה של מתח צווארי הנבנה ממחשבה למעלה!

ברור שעל כל הסבר שלי, יש לכול מורה לאלכסנדר את ההסבר שלו ואם חלקם אולי אסכים שכן כפי שכבר אמרתי השיטה טובה ויעילה אלא שהשיטה של רולף יעילה אף יותר וללא כל צל של ספק קודם כל בגלל האפשור שנוצר כתוצאה מפתיחת ההידבקויות!
יש עוד יתרונות לא מעטים לשיטה של רולף אך אציין את חלקם רק בקצרה: השיטה של רולף מגדירה במדויק את קווי התנועה היעילים מבחינה פיזיקאלית ? תנועה לאורך המישורים החוצים של הרגליים. השיטה מגדירה את ציר האמצע ? באף שיטה אחרת לא מוזכרת נקודת קדמת העקב ? אליה אמור להיות מכוון המשקל בעמידה.
השיטה בונה נוכחות ברורה במישור הפנימי של הגוף ? בקדמת עמוד השדרה ומעוררת שרירים עמוקים לתפקוד נכון (במיוחד שאת שריר האיליפסואס והצד הפנימי של הרגל כולל הקשת הפנימית).

השיטה מלווה גם בסדרת תרגילים פיזיים שמאפשרים לכול תלמיד להתכוונן ולהתחבר מחדש כל פעם לציר המרכזי שלו ולתנועה שמתחילה מהציר הזה ושומרת על יעילות פיזיקאלית.

לסיום, המשמעות של הנוכחות בציר האמצע היא המשמעות של להיות מחובר למהות שלי ולפעול מתוכה!

סיכום:
בגלל רמת האפשור הגבוהה שלה, עדיפה האינטגרציה המבנית בשלב הראשון., יחד עם זאת, דווקא העדינות של טכניקת אלכסנדר ועבודת הראש הכרוכה בה, ישנה אוכלוסייה אשר לה תתאים קודם כול טכניקת אלכסנדר.
במאמר הבא אסביר את היחס בין האינטגרציה המבנית לעומת שיטות כמו פילאטיס ואימוני חדר כושר לגבי טיפול בכאבי גב.

המאמר מופיע גם כאן

המאמר פורסם גם כאן »

אבי בחט אבי בחט הוא מהמובילים בתחום הטיפול במגע ותנועה, המפתח את שיטתו למעלה מ-20 שנה. ההכשרה מודולרית ומתאימה גם למטפלים ותיקים שרוצים להרחיב את סל הכלים שלהם ולהשתלם גם בשיטת בחט.

כל המאמרים של אבי בחט Avi Bahat טיפול במגע ותנועה:

הדרך ליציבה נכונה ולמניעת כאבי גב

הדרך ליציבה נכונה ולמניע

סדרת תרגילים ב DVD (בעברית ובאנגלית) מפורטת שתדריך אתכם צעד אחר צעד כיצד לבנות את הציר המרכזי של גופכם ? הדרך ליציבה נכונה ולמניעת כאבי גב.» מאת אבי בחט

שיטת טרייגר

שיטת טרייגר

שיטת טרייגר יודעת ללמד את המטופל כיצד לשחרר!השיטה בנויה מחלק פאסיבי על שולחן הטיפולים בו המטופל חווה תנועה קלילה חסרת מאמץ האפשרית לגוף שלו ומחלק אקטיבי של תנועה עצמית עם אותן האיכויות.» מאת אבי בחט

שיטת טרייגר

שיטת טרייגר

» מאת אבי בחט

עקרונות העיסוי ההוליסטי

עקרונות העיסוי ההוליסטי

אינטגרציה של ה "רולפינג", עם שיטת טרייגר על מצע של עיסוי בגישה הוליסטית» מאת אבי בחט

"רולפינג"- אינטגרציה המבנית

"רולפינג"- אינטג

ייחודיות הגישה של רולף היא בדיוק המבני שלה, בדיוק ההנדסי שבה, ובאפשרות לעשות שינוי קיומי בכל רמות ההוויה דרך השינוי בגוף, בארגון שלו ובתנועה שלו. » מאת אבי בחט

לזהות עקמת ולטפל במקור הכאב

לזהות עקמת ולטפל במקור ה

עמוד השדרה של רובנו אינו ישר, למעשה אך טבעי לצפות שכך יהיה כיוון שהרי אין אנו בנויים באופן סימטרי לא מבחינת האיברים עצמם וודאי שלא מבחינת תפקודם.» מאת אבי בחט

תרגילים לישיבה נכונה, למניעת כאבי גב .

תרגילים לישיבה נכונה, למ

סיכום התרגיליםכיווץ ושחרור של ספינקטר קידמילחיצת ברכייםלשון מצד לצדסיבובי לשוןלשון נוגעת בחך העליון לכיוון שורש האףשפה עליונה אל האף הפסקה עם ידיים על העיניים בישיבההנחיות כלליות לישיבה נוחה.» מאת אבי בחט

יציבה נכונה בישיבה

יציבה נכונה בישיבה

לאלה בינינו שצריכים לבלות זמן רב בישיבה, ישנן כמה עצות שיכולות להפוך את הישיבה לפחות שוחקת ויותר מחייה.» מאת אבי בחט

יציבה נכונה בישיבה

יציבה נכונה בישיבה

» מאת אבי בחט

טיפול בכאבי גב דרך מגע ותנועה

טיפול בכאבי גב דרך מגע ו

אחת מתופעות הכאב הנפוצות ביותר בחברתנו היא כאב הגב התחתון.טיפול במגע ותנועה יוצר הפחתה משמעותית במתח השרירי ובמקביל מלמד את המטופל תנועה נכונה באזור.» מאת אבי בחט

כל הפעילויות של אבי בחט Avi Bahat טיפול במגע ותנועה:

קורס הכשרה בשיטת בחט - טיפול במגע ותנועה

הכשרה בשיטת בחט

לחסרי נסיון קודם בטיפול במגע.הקורס בהנחיית אבי בחט בהרצלייה פיתוח.» עם אבי בחט

קורס הכשרה בשיטת בחט - טיפול במגע ותנועה

הכשרה בשיטת בחט

עם: אבי בחט

DVD - הדרך ליציבה נכונה מאת אבי בחט

הדרך ליציבה נכונה

Video - News - הרשמו לקבלת סדרת טיפים חינם למייל שלכם - הוידאו- ניולזטר של אבי בחט.» עם אבי בחט

כל השבוע-יום אחד
DVD - הדרך ליציבה נכונה מאת אבי בחט

הדרך ליציבה נכונה

עם: אבי בחט

מתי: כל השבוע-יום אחד

מחיר מיוחד למדוורי bodyways

מחיר מיוחד

במסגרת המבצע טיפול ראשון במחיר הכרות - 300 ? לטיפול (במקום 400 ?.)+ הנחות משמעותיות לסדרת הרולפינג!» עם אבי בחט

ראשון-חמישי
מחיר מיוחד למדוורי bodyways

מחיר מיוחד

עם: אבי בחט

מתי: ראשון-חמישי

סדנת "לבוא מהליבה" למטפלים במגע

סדנת סופשבוע למטפלים

בסדנה זו תוכלו ללמוד כיצד להניע את המטופל ללא מאמץ, כיצד להפוך ואפילו להוריד מהשולחן בצורה שיש בה מן הגימיק מצד אחד ומהעומק הטיפולי מצד שני. בסרטון אפשר לראות גם הסבר וגם המחשות.» עם אבי בחט

חמישי
סדנת "לבוא מהליבה" למטפלים במגע

סדנת סופשבוע למטפלים

עם: אבי בחט

מתי: חמישי

שיתוף חברים
עם : אבי בחט